2 Nisan 2012 Pazartesi

Richard Arthur Warren Hughes (1900-1976)


Richard Arthur Warren Hughes (1900-1976)


İngiliz oyun yazarı, şair, kısa öykü ve roman yazarı Richard Hugges, 19 Nisan 1900 tarihinde Galler’de doğdu. 1924-1936 yılları arasında Galler Ulusal Tiyatrosu Başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Hughes hayatı boyunca yalnızca dört roman yayınladı. Bunlardan dünya çapında en tanınanı 1929 yılında yayınlanan “Jamaika’da Bir Fırtına”adlı romanıdır. 2006 yılında Emin Sınır çevirisiyle Merkez Kitaplar tarafından yayınlanan bu roman aynı zamanda Hugges’in Türkçeye çevrilen tek eseridir. Klasik bir çocukluk öyküsü olarak tanımlanabilecek bu roman Modern Library tarafından 20.yüzyılın en iyi yüz romanından biri olarak seçilmiştir. Annesi Louisa Grace Hugges’in Jamaika’da yetişmiş olması Hugges’in bu ünlü romanı için büyük olasılıkla önemli bir esin kaynağı olmuştur.


Richard Hugges’in babası Arthur Hughes bir devlet memuruydu. Çocukluk yıllarında kız ve erkek kardeşlerinin ve babasının ölümleri Hugges’i derinden etkiledi ve okul yıllarına kadar annesi Louisa Grace Hugges ile birlikte yaşadı.  Charterhouse ve Oriel College’da başlayan eğitimini Oxford’da tamamlayan Hugges, bu efsanevi üniversitede W.B.Yeats, A.E.Coppard, T.E.Lawrence ve Robert Graves gibi ünlü İngiliz edebiyatçılarıyla tanışma fırsatı buldu. Hugges’in The Loom of Youth başlıklı ilk makalesi 1917 yılında ünlü İngiliz dergisi Spectator’da yayınlandı. Derste yazdığı bu makaleyi öğretmeni dergiye göndermiş ve yayınlanmasını sağlamıştı. Oxford’da öğrenimini sürdürürken GIPSY NIGHT AND OTHER POEMS adlı ilk şiir kitabı 1922 yılında yayınlanması Hugges’in yazarlık kariyerinin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Bununla birlikte Hughes’in çocukluğundan beri asıl tutkusu oyun yazarı olmaktı. Oxford’dan mezun olduktan sonra yine 1922 yılında Portmadoc Oyuncuları adlı tiyatro grubunun kurulmasına katkıda bulundu.  Aynı yıl, tek kişilik oyunu THE SISTER'S TRAGEDY, Londra’da Royal Court Theatre da sahnelendi.  George Bernard Shaw bu oyunu, “ Şimdiye kadar yazılmış en güzel tek perdelik oyun.” olarak değerlendirdi.

BBC tarafından kendisine sipariş edilen dünyanın ilk radyo oyunu “Tehlike”yi yazdı ve prodüksiyonu Nigel Playfair tarafından yapılan oyun 15 Ocak 1924’te BBC’de yayınlandı.

1926 yılında Hughes’in ikinci şiir kitabı CONFESSION JUVENIS yayınlanmasıyla ülke çapındaki şöhreti pekişti. Bununla birlikte yazar,  1920’li yılların ortalarında psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. Tedavi olduktan sonra kaleme aldığı “JAMAİKA’DA BİR FIRTINA’ ,ilk olarak A.B.D’de THE INNOCENT VOYAGE adıyla yayınlanmıştı. Masumiyet ve kötülük hakkında sıra dışı bir hikâye anlatan roman, insanî adaletteki yanılma payını da ele alıyordu. Romanda Jamaika’da yaşayan İngiliz kökenli bir ailenin çocukları, İngiltere’ye yaptıkları yolculuk sırasında korsanlar tarafından kaçırılıyor ve olaylar sürükleyici bir serüven kurgusu içinde işleniyordu. Roman, 20. yüzyılı belki de en iyi tanımlayan kavramların başında gelen “masumiyetin yitirilişi” üzerine daha sonra yazılacak William Golding’in Sineklerin Tanrısı eserine de ilham kaynağı olmuştur.
Savaş yılları Hugges için sağlık sorunlarıyla ve dünyanın farklı bölgelerine yaptığı seyahatlerle geçer. Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Karayiblere yaptığı yolculuklarda edindiği izlenimler zamanla eserlerinde kendini göstermeye başlar.
Maceralı bir gençlik döneminin ardından Hugges, 1932 yılında ressam Frances Bazley ile evlenir. Beş çocukları olur. Hughes bir süre Norfork’ta yaşar ve ardından yeniden Galler’e döner. 1932 yılında çocuk kitabı THE SPIDER'S PALACE’ı yayınlar. Bu kitabı DON'T BLAME ME! (1940), GERTRUDE'S CHILD (1966),  ve THE WONDER DOG (1977) adlı eserleri izler. Yolculuk izlenimleriyle yazdığı kısa hikâyelerini topladığı çalışması ise IN THE LAP OF ATLAS, adıyla 1979 yılında yayınlanır.
Richard Hugges, 1938 yılında yayınladığı “IN HAZARD” adlı romanının ardından yirmi üç yıl roman yayınlamaz. Bu roman 1965 yılında yönetmen Alexander Mackendrick tarafından sinemaya aktarılır.
Bu dönemde Richard Hugges, Londra Üniversitesinde edebiyat konulu bir dizi konferans verir ve benzer etkinlikler için sık sık Yunanistan’a ve Morocco’ya seyahat eder. 2. Dünya savaşında Deniz Kuvvetlerine hizmet edem Hugges, daha sonra bir süre öğretmenlik ve kitap eleştirmenliği yapar. Tarihçi J.D. Scott ile birlikte 2. Dünya Savaşı tarihi üzerinde çalışırlar ve bu çalışmalarını yayınlarlar.
1940’ların ortalarından, 1950’lerin ortalarına kadar Richard Hugges, Ealing Stüdyolarında çalışır ve çok sayıda sinema filmi senaryosu kaleme alır. Hugges’in savaş sonrası kitaplarının başında 1961 yılında yayınladığı THE FOX IN THE ATTIC gelir. Bu eser,  dört kitaplık bir seri olarak planladığı çalışmasının ilk kitabıdır. Serinin ikinci kitabı THE WOODEN SHEPHERDESS 1973 yılında tamamlanır ve yayınlanır. Hugges bu serinin üçüncü kitabını tamamlayamaz, dördüncüsünü ise hiç yazamaz. Richard Hugges, hayatının büyük bölümünü Kuzey Galler’de geçirir ve 28 Nisan 1976 yılında Galler Moredrin’de ölür.











Kitapları:

Gipsy Night and Other Poems (
1922, şiir)
A Moment of Time (
1926)
Confession Juvenis (
1926, şiir)
A High Wind in Jamaica (
1929, roman)
An Omnibus (
1931, antoloji)
The Spider's Palace (
1931,Çocuk Kitabı)
In Hazard (
1938, Roman)
Don't Blame Me (
1940, Çocuk Kitabı)
The Fox in the Attic (
1961, Roman)
Gertrude's Child (
1966, Çocuk Kitabı)
The Wooden Shepherdess (
1973, Roman)
The Wonder Dog (
1977, Çocuk Kitabı)
In the Lap of Atlas (
1979, Kısa Hikâyeler)
Oyunları:
The Sister's Tragedy (
1922)
Danger (
1924, dünya tarihindeki ilk radyo oyunu)


Hiç yorum yok: