13 Nisan 2012 Cuma

CHE'nin İSYAN RADYOSU...!


Radyo Rebelde




“Burası, adanın doğu eteklerindeki asi kamplarından her akşam 17.00 ile 21.00 saatleri arasında tüm Küba’ya yayın yapan İsyan radyosu Sierra Maestra’nın Sesi, Radyo Rebelde…”



Hala radyodaki spikerin güçlü sesini dinliyorum. Hala o günü anımsayarak titriyorum. Quimbumbia’nın geri kalanının Sierra’daki o günden bu güne geçen zamanda hala olayları kendilerine göre yorumlamayı sürdürdüklerine inanamamıştım… Düşünün… O öğleden sonrası için bize Migdalia’nın evine gitmek için randevulaştık. İlerde bir komutan olacağı neredeyse kesin olan, sıska, hani şu doğuştan erkek gibi olan kızlardan biriydi. Onu evde bırakıp biz yayını dinlemeye gittik. Unutulmaz bir andı.

Yeni açılan radyonun adı Radyo Rebelde (isyan radyosu) idi ve sanki isyanın kendisi Küba halkı ile konuşuyormuş hissine kapıldık. Isabel’in, hani şu sıska kızın annesinin yayının ortasında bizi radyonun sesini kısmaya gönderdiğini çok net hatırlıyorum. Ama spikerin sesiyle dalga dalga yayılan isyanı durdurmak çok zordu.

Geri planda inançları olan biri için fazla umut doluydu… Rebelde hepimiz için ışıktı… Ve babam ne zaman konuşsa anılarımızdaki bu önemli ana gönderme yapardı. Rebelde derin bir iç çekiş gibi göğsünden fırlar, gözleri uzaklara dalar ve kimbilir hangi anıları canlandırırdı… Hepsi de insanın aklının karıştıran, anılarını dolduran, 1958’in 24 Şubatında Sierra Maestra’daki Los Altos de Conrado eteklerinde kurulmuş olan Rebelde’ye ait yüzlerce görüntü... Asilerden biri olan bir kız çocuğu, komutanımız Ernesto Che Guevera de La Serna, bu radyo istasyonu gelecekte geçekleşecek devrim için çok güçlü bir çağrıydı. İki çalılık arasında kurulu tek bir verici anteni, transistörle beslenen bir güç merkezi, eski bir müzik otomatı ve kör bir ampul ışığı… Bunlar, Orestes Varela ve Ricardo Martinez’in sesinden dinlediğimiz öykülerle beslenen, radyo yayınına dair en değerli anılarımız. İsyan, en başından itibaren radyonun başkaldırısı ile özdeşleşmişti. En önemli üstünlüğü, elbette, Batista diktasının yalanlarının üstünü gerçeklerle örtme erdemiydi. Şeffaflık, barbarlığın ve halkın politik yalanlarla yönlendirilmesinin karşısında yer alıyordu. Çünkü radyo bir tek politikaya inanırdı. Fidel, radyo istasyonunun 50. yıldönümünde, Rebelde Radyosunun, savaş boyunca oynadığı büyük siyasi role ek olarak çok önemli askeri bir iletişim aracı olduğunu söylemiştir.

Radyo Rebel o günlerde, giderek yükselen burjuvazinin müjdelerini veren tüm medyaya açıkça meydan okuyordu. O yıllarda gerçeği söylemek gerekirse pek moda olan ticaret cennetine mesafeli yaklaşan bir program anlayışı vardı ki bu çalışma biçimi bugün de değişmemiştir. 


Geçenlerde bizim Dijital Şehir Radyosu ekibi Rebelde’yi ziyaret etmişti; orada Küba’lı en önemli propagandist Ismael Rensoly ile karşılıklı, devrimci radyonun başlangıç dönemlerine ilişkin benzer deneyimleri hakkında sohbet imkânı buldular… Bu iki ulusal radyonun birleştiği nokta radyoculukta gerçekleştirdikleri dönüşümdü… O günlerde, devrimin elebaşlarının sokak çatışmaları canlı yayın araçlarıyla yerinde saptanıyordu. Böylece hem dinleyiciler hem de muhabir ve prodüktörler açısından çok daha dinamik bir programcılık anlayışı ortaya çıkmış bulunuyordu.

Bilindiği gibi geçen 51 yılda Küba Radyosu Küba devriminin kurduğu sistemin en sadık silahı ve devrimi fırtına ve felaketlerden koruyacak mesajların iletimi, devrimci düşünce, fikir öncülüğü gibi konularda her aşamada devrimin yanında olmuş en güçlü iletişim aracı olmuştur. Rebelde’nin yayınları uluslar arası ilişkilerde değişen politikalar ve özellikle de ulusal kimliğin korunması konularında bir ozanın türküleri benzeri bir role sahiptir. Rebelde, toplumun karşılaştığı her ulusal ve uluslar arası önemli olaya, toplumla omuz omuza şahitlik etmiştir. Tarihimizde hiçbir an yoktur ki radyomuz kültürel değerlerin güçlenmesi ve toplumun yüceltilmesi yolunda yeteneğini göstermemiş olsun. Devrimin her adımı Rebelde Radyosunun gücü ve aşıladığı ilhamla atılmıştır. Bu yerel radyo Kübalıların gönlündeki yayınına devam ediyor.

Yazan: Chavdar Ferrer Sandoval
Redaksiyon: Radio Ciudad/ Daysi Olano Fernandez
Çeviri:Evrim Baştuğ

Hiç yorum yok: